dimecres, 10 de novembre del 2010

Els pastors, creadors del gos d'atura català

Els pastors, aquesta figura mítica de la nostra cultura, són els veritables responsables de que el gos d'atura actual tingui unes característiques tan marcades i típiques.
Imaginem-nos que, de tota la població de gossos que treballaven amb ovelles, n'hi havien alguns que treballaven millor que els altres. Imaginem-nos que aquests, tenien una sèrie de característiques que  els diferenciaven d'entre la resta de gossos pastors. Això sí, temps enrera, no n'hi havia prou en tenir doble esperó ni la llengua lila, els gossos havien de demostrar el seu talent.
I així es com comença la selecció de la raça, emparellant els gossos que tenien tota una sèrie de característiques físiques comunes i que, a més a més, eren molt aptes pel treball de conducció de ramat.
Els que no servien per treballar, dit molt suau, passaven a millor vida.....Eren temps difícils i no sobraven els recursos. És dur, però la selecció és així, com ho faria la naturalesa en estat salvatge.

Veiem quines característiques morfològiques buscaven els pastors catalans en els seus gossos:



Als anys setanta, una sèrie de gent amant d'aquest tipus de gos, va decidir recuperar els exemplars més típics i començar a formar la raça oficial. Recorreren massos i corrals en busca dels gossos que reunien totes aquestes condicions físiques, fixant així el tipus i que, a conseqüència, permeté redactar l'estàndard oficial de la raça.
Actualment, si gaudim d'una població de gossos d'atura estable, fixada i típìca és per la feina de recuperació que varen fer aquesta gent.
Ara però, tocaria fer un pas enrera i tornar a recuperar els gossos que, tot i ser típics morfològicament parlant, demostrin  que porten a dins l'essència de la raça: el seu caràcter.
Gossos equilibrats que, no per tal de ser aptes pel treball, vulgui dir que han de ser excessivament moguts, agressius......Res de tot això! Els millors gossos de treball són els que són emocionalment estables, equilibrats i capaços d'adaptar-se a tot.
Però el gos d'atura és quelcom més que un gos bonic i pelut, té una cosa a dins que costa d'explicar, s'ha de viure, i aquesta cosa fa que li encanti treballar, la vida a l'aire lliure i compartir moments amb el  seu "pastor".
Aquest és el gos que a La Pleta del Pallars busquem, el gos complet on morfologia i caràcter es fusionen per resultar gossos divertits, actius i equilibrats. I aquest també és el tipus de gos que la resta de criadors i seleccionadors haurien de buscar per tirar endavant la raça en bloc, tots a la una, unificant criteris.
Sigui com sigui, nosaltres continuarem amb les nostres idees de seleccionar el gos d'atura de sempre, i mantenir l'essència d'aquesta maravellosa raça.

4 comentaris:

  1. Amb aquest projecte esteu fent una feina molt bona!!! Moltes felicitats i, sobretot, molta energia!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Gràcies POl!
    Us he adjuntat el link a llocs amics ;)
    M'agrada la gent ambidees!

    ResponElimina
  3. La gossa d'atura recortada en esta pagina, para explicar parte del estándar, es: " CH. JAMAIKA DE PASTORS DE BLO".

    ResponElimina
  4. La gossa d'atura recortada para explicar parte del standard es:
    "CH. JAMAIKA DE PASTORS DE BLO".

    ResponElimina